Postiljoner på spökvandring

Det blev ingen vanlig fredags-afterwork för arbetskamraterna i Göteborg!

Brevbärarna på Kruthusgatan tyckte att det var dags att göra något roligt och busigt tillsammans. Unikt skulle det vara och lite mer än vanlig fredagsafterwork.

Förväntansfulla samlas vi på fiket efter arbetsdagen slut. Spänningen stiger, humöret är på topp. Tillsammans beger vi oss hand i hand ut i den mörka novemberkvällen. Fullmånen lyser över Gustav Adolfs torg, perfekt väder för en hårresande spökupplevelse.

Nu börjar vår vandring genom dödens rike. Kung Gustav ll Adolf dyker upp bakom sin egen staty. Pekande med sitt finger läser han lusen av oss. Nu måste vi skärpa oss för att göra om detta träskhål till en vacker stad med namn Göteborg.

Plötsligt och utan förvarning kommer en tvätterska rusande för att dra med oss ner till Spannmålsgatan. Livet var minsann inte så lustigt när man satt på fattighuset samtidigt som koleran härjade i staden.

Fru Von Bussek glider värdsvant ner för trapporna. Iklädd frasig klänning tar hon kommandot och leder oss längre in i Göteborgs mörka kvarter. Berättar om Kronhuset, Residenset och inte minst om sitt äktenskap med Rutger von Asheberg och deras 25 barn.

Spökkvällen går mot natt och spökena lurar bakom husknutarna. Vi möter Amerikafararen Anton Nilsson som blev rånmördad i en gränd, glädjeflickan Elin och den avrättade pigan som går igen vid Tyska kyrkan.

För oss postiljoner blev kvällen som vi tänkt oss fast kanske vi inte blev fullt så rädda som vi förväntat oss. Nöjda gled vi in på närmaste pub för en försenad after work. Glada för att vi trots allt överlevde spöktimmarna och att vi inte levde på 1600 talet.

Ditte Poulsen/Björn Kamne, Göteborg Kruthusgatan