Har du också fått ett brev från dig själv?

20 år gamla brev på väg till sina mottagare ...

Sommaren 1994 nappade 20 000 personer på idén att skriva ett brev till sig själv och som inte skulle levereras förrän 20 år senare, alltså 2014.

Det skedde i Postens ungdomstidning OSA:s tält på Vattenfestivalen i Stockholm men spred sig även till andra delar av landet. Det som då mest kändes som en kul grej, har nu blivit ett tidsdokument av stora mått. Och breven har börjat skickas tillbaka till sina avsändare tillika mottagare.

Rent praktiskt gick det till så att brevskrivaren lade brevet och kanske lite andra souvenirer i ett förtryckt kuvert som märktes med namn och personnummer. Sedan lades kuvertet på lådan, skickades iväg in i framtiden och glömdes nog ofta bort medan brevet låg på lagring hos Postmuseum.

Under 2014 har man gjort ett stort arbete för att hitta avsändarnas aktuella postadresser och nu är utskicken igång vilket också börjat märkas i sociala medier och i nyhetsflödet. Många avsändare/mottagare vittnar om den lite märkliga känslan i att få brevet och att man skrivit det till sig själv för hela 20 år sedan.

När brevskrivarna lade brevet i de förtryckta kuverten kunde de välja att kryssa i om Postmuseum fick lov att öppna brevet. Drygt 700 brev har nu öppnats och lästs och av dem har ett urval gjorts med spännande, personliga, roliga, sorgliga och framåtblickande brev.

Av dessa brev och berättelser gör Postmuseum nu utställningen Brev till mig själv 1994-2014 som öppnar den 5 november. Där berättar man om hur breven landat hos sina brevskrivare tjugo år senare och hur de tagits emot. Hur var det då och hur blev det med drömmarna och tankarna om framtiden? Besök utställningen och ta del av historierna! Läs mer på Postmuseums hemsida.

Postmuseum har också material som du kan botanisera bland på nätet. Gå till Postmuseums samlingar

Du som är PostNord-anställd/PostNord-senior har fått ett riktigt fint erbjudande från Postmuseum.
Läs mer här!