Arrangera en klimatsmart aktivitet!

– Nu kan ni som vill bidra till ett hållbart jordklot arrangera en klimatsmart aktivitet, berättar Eva Kristiansson, Vd Personalstiftelsen PostNord Plus.

Medarbetarna inom PostNord AB, i något av de svenska bolagen, har varje år möjlighet att ansöka aktivitetsbidrag till en gemensam aktivitet. Aktiviteten ska förläggas på fritiden och den ska erbjudas alla anställda på arbetsplatsen eller teamet/enheten.

– Genom att göra personliga val i samband med planering och genomförande av aktiviteten kan medarbetaren bidra till att motverka klimatförändringarna och minska utsläppen av växthusgaser, fortsätter Eva.

För att underlätta för alla, har vi samlat ihop ett antal tips och rekommendationer. Dessa tips och rekommendationer som förklarar kortfattat varför det är mer klimatsmart att göra på ett visst sätt, levereras av vår samarbetspartner Nordic Productions AB och Southpole AB.

– Alla som gör ett aktivt klimatsmart val kommer att erhålla ett diplom för sina insatser efter avslutad aktivitet, berättar Eva vidare.

Det finns tre (3) delar som kommer att bedömas vid utfärdandet av diplom för en genomförd Klimatsmart aktivitet. Dessa delar är; typ av aktivitet, resa till och från aktiviteten, mat och dryck under aktiviteten, se mer information nedan.


Typ av aktivitet

Tips och information

 • Välj gärna en aktivitet som i sig har med hållbarhet/klimat att göra (t.ex. kurs i vegetarisk matlagning, föreläsning om hållbarhet) en aktivitet som organiseras av ett företag som har en miljöprofil.
 • Välj gärna en aktivitetet i naturen för att det är bra både för välmåendet och klimatet, t.ex. olika aktiviteter på en äng i ett fint naturområde, höghöjdsbana, vandring, ridning, paddla kajak, eller cykla dressin. Forskning visar att människor som tillbringar mycket tid utomhus bryr sig mer om miljön.
 • Välj en aktivitet som det är lätt att ta sig till med kollektivtrafik, eller en digital aktivitet då resor kan undvikas helt.
 • Vid föreläsningar, bjud in lokala förmågor, eller se till att personen åker med tåg eller buss till evenemanget. Se grafiken under avsnittet Transport nedan för skillnaden i utsläpp mellan att åka personbil, landsvägsbuss, tåg och flyg.


Resa till och från aktiviteten

Tips och information

 • De deltagare som bor nära kan gå eller cykla - det är det allra mest klimatsmarta valet.
 • Övriga deltagare rekommenderas att åka med kollektivtrafik till platsen för aktiviteten. Utsläppen från och energiförbrukningen av buss och ex tunnelbana är mycket lägre än de från en personbil, se grafiken nedan.


 • Om det inte är möjligt eller väldigt svårt att ta sig till platsen med kollektivtrafik, samåk: ta med så många som möjligt som får plats i bilen och åk gärna med den personen som har minst/snålast/mest miljövänliga bilen (t.ex. el(hybrid)bil, biobränsle).
 • Om taxi väljs som transportsätt: Boka en miljötaxi (el eller biobränsle – det går ibland att välja i appen eller fråga efter det när du ringer), eller en el-pod i innerstaden.


Mat och dryck under aktiviteten

Tips och information

 • Ta med egen vattenflaska så kan det undvikas att köpa flaskvatten som har transporterats med lastbil, vilket förorsakar stora klimatutsläpp.
 • Det allra mest klimatsmarta valet: ta med egen mat! Det går nämligen åt mer energi och utsläpp för maten som äts på restaurang, som har ytor som behöver värmas upp, flera energikrävande köksmaskiner och spisar/ugnar, m.m.
 • Om måltiden kommer ske på en restaurang: välj gärna en restaurang som har flera olika vegetariska/veganska alternativ. Om ni är många kan ni behöva ringa innan så att de kan planera för många vegetariska portioner.
 • Ät vegetariskt eller veganskt. Pasta, baljväxter (bl.a. bönor, linser, ärtor) och potatis har en mycket lägre klimatpåverkan jämfört med kött, fisk och ägg. Välj hellre potatis eller pasta istället för ris, vilket har stor klimatpåverkan på grund av dess metanutsläpp från odlingen och långa transport.

 • Fråga efter om restaurangen eller kaféet har ekologiskt kaffe och te. Ekologiska varor bidrar till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen.
 • Ät upp och minska matsvinnet. Fråga serveringspersonalen efter en låda så att du kan ta med resterna och äta senare (som mellanmål eller komplettera middagen). Varje kilo mat som inte slängs minskar övergödning, användning av bekämpningsmedel och vattenförbrukning.


Utfärdandet av diplom för en klimatsmart aktivitet

Personalstiftelsen PostNord Plus samarbetspartner Nordic Productions AB och Southpole AB kommer att beräkna klimatpåverkan på er genomförda aktivitet. Ni har möjlighet att erhålla ett diplom för en Klimatsmart aktivitet som ni kan hänga upp på er arbetsplats.

Vi på Personalstiftelsen PostNord Plus lanserade Klimatsmart under 2020 – ett hållbarhetsarbete som ska genomsyra utvalda erbjudanden, event och aktiviteter. Vi vill inspirera och lära dig mer, för att du som arbetar på PostNord ska kunna göra hållbara val, stort som smått som bidrar till vår klimatpåverkan. Vi vill också stödja bilden av PostNord som ett hållbart företag.

Besök sidan Klimatsmart här