PIF:s historia

Drygt hundra år är svårt att sammanfatta men här är ett försök. Vi har grävt i minnet och pratat med dem som var med!

Bilden ovan är från starten av Postmilen 1998 i Hagaparken, 3 800 löpare!

1919 Första lokala Postidrottsföreningen grundas i Norrköping. Fler följer efter, bland annat Göteborg 1923 och Stockholm 1924.

1945 Postens Idrottsförbund bildas av de lokala föreningarna. Det är i första hand avsett för att anordna gemensamma landsomfattande tävlingar för de duktiga idrottarna i Posten. Man skall vara bra tränad för att delta, inga motionsklasser finns. Första året är det Fotboll och Orientering på programmet.

1987 Breddsatsningen i PIF börjar i samband med PM i långdistans/terräng i Motala. På försök införs Postens Tjejmil, en motionsmil för damer. Efter att ha varit 5-6 damer i varje gren kommer helt plötsligt 112 damer varav 12 damer från Örnsköldsvik! Ö-vikstjejerna har fått med sig den lokala chefen på noterna och fått bidrag till overaller. De väcker uppmärksamhet när de dessutom tågar in med ett eget standar i täten! Från förbundshåll säger man ”Det här kan bli något …”

1988 PM i långdistans/terräng går i Mora. Postens Tjejmil fördubblar deltagarantalet och Ö-vikstjejerna är nu ett trettiotal. Totalt ca 400 deltagare.

1989 I Gävle anordnas Postmilen, en motionsklass öppen för alla, i stället för Tjejmilen. Ännu springer man PM i terräng lördag. Postmilen och tävlingsklassens 20 km går söndag. Runt 800 deltagare totalt!

1990 Breddsatsningen tar ordentlig fart med införandet av Postens Klassiker, numera Postklassikern. Det blir Motionsklasser i cykel 50 km, skidor 10 km, och simning 1 000 m och tar man dem tillsammans med Postmilen under ett år belönas man med Medalj och Diplom. Postklassikern fick problem första året pga. snöbrist när skidorna skulle gå i Motala. Reservorten Mora saknade också snö, t.o.m. Vasaloppet fick ställas in! Man flyttade då skidorna till Umeå där endast 12 åkare deltog.

1993 Simningen går i Nyköping. För sista gången i en 25-meters bassäng. Motionsklassen har blivit så stor att man behöver 50-meters för att klara av arrangemanget.

1994 Postmilen går i Halmstad och för första gången springs Postmilen på lördagen. Den har tidigare gått på söndagen, men det stora antalet deltagare har gjort att det blivit svårt med dusch/ombyte efter loppet. När man lägger milen på lördagen kan man byta om på hotellet. Postmästerskap i långdistans 20 km ersätts med att Postmilen får Postmästerskapstatus.

1998  Stort år för Postidrotten deltagarmässigt! Postskidan går i Åsarna med 1 000 deltagare, tillsammans med Alpint i Vemdalen, 200 deltagare! Postmilen når sin kulmen med 4 200 anmälda och 3 800 som springer i Hagaparken, och Posttrampet går på Gotland med 1 200 deltagare.

2000 Postmilen går på Djurgården. På kvällen är det Millenniegala i Globen tillsammans med Postfolket.

2003 764 fullföljer Postklassikern. Ett stort år!

2009 Postmilen går i Åre, de flesta deltagarna kommer med chartrat tåg. Från Mora kommer en chartrad rälsbuss. Kanonväder med deltagare som åker upp på snöklädda Åreskutan i kortbyxor!

2012 Posttrampet i Danmark. Vårt första arrangemang i grannlandet. De som inte hade med sig cykel kunde hyra något tungtrampade Postcyklar.

2015 Posttrampet går i Danmark för andra gången. På Bornholm, en underbar CykelÖ med hyrcyklar i överflöd och sparsamt med biltrafik.

Här hittar du en förteckning på Postmästerskap sedan 1980