Norrköpingspostens IF 100 år

Norrköpingspostens IF, inte störst...men äldst

Något som i alla år irriterat kollegorna i såväl Stockholm som Göteborg, som vuxit sig större, dock inte äldre! Norrköpingspostens idrottsförening (NPIF), Sveriges första PIF-förening, föddes alltså den 19 april år 1919 och fyller 100 år 2019!  

I början var det mest bandy och friidrott samt givetvis fotboll, den gren som under många decennier kanske mest genomsyrat NPIF med ett flertal av stans mest namnkunniga profiler; Björn ”Eka” Ekholm, Håkan ”HP” Pettersson, Magnus ”Crita” Crifält för att bara nämna ett par exempel. Brevbäraryrket lockade förr många idrottare tack vare arbetstiderna, som på den tiden möjliggjorde stora tidsutrymmen till träning.

Framgångsrika

I fotboll har NPIF rönt framgångar i korp, NT-cupen, 11-manna på riksnivå samt på senare år även i Five-a-Side.På 60-talet exploderade pingisen – inte minst tack vare nationalhjältarna Hans Alsér och Kjell Johansson, som på den tiden var nästintill lika folkkära idoler som självaste Tre kronor. Alla spelade pingis och brevbärarna hann på den tiden slå en och annan boll mellan dagens olika utdelningsturer i det lilla rummet bland katakomberna under gamla Postettan. Bland de mest namnkunniga här märktes Bosse ”Kalle Fack” Carlsson, Roger ”Ragga” Wolinder och inte minst Jörgen ”Tjåla” Rosberg, som också rönte stora internationella framgångar.

Även inom bowling har NPIF utmärkt sig inte minst i Korpen men även på Postmästerskapen och Nordiska PM tack vare Mats Thelander, tillika ordförande i nu 25 år. Han ligger dock lite i bakvattnet på kassören Torsten Heimstrand, som ståtar med hela 45 år, alltså ända sedan 1974 – det år som Abba vann med Waterloo, för er som minns…

Bland de mest framstående individuella aktörerna måste även nämnas Lena Nilsson i terräng- och banlöpning, Birgit Pettersson (nu Olsson) i simning, Carina Fredriksson i bowling samt då inte minst Mats Birgersson i golf, med härliga segrar i Post-EM och dessutom guld i ett otal Postmästerskap. På det sista PM-mästerskapet i tennis, som arrangerades på Holmen Tennis Park år 1999, blev hemmaspelaren Patrik Björk historisk mästare efter en dramatisk och ultralång thriller om tre set. Enligt hörsägen kunde sedan finalbanan inte hyras ut på flera dagar eftersom det röda grusdammet länge vägrade att lägga sig!

Postmilen 1996 med tvåtusen deltagare!

På 90-talet kom det ett påbud uppifrån om att Postens alla då drygt hundratal föreningar ute i landet inte bara skulle värna eliten utan också vara friskvårdsambassadörer i och med breddidrott och motionsgrenar. Därmed var ”Postklassikern” född - skida och jogga en mil, cykla fem mil och simma tusen meter under ett år - en succé efter ett initiativ från f d lantbrevbäraren tillika Vättern runt-cyklisten Börge Karlsson i Motala. Nu anslöt även också äntligen en stor skara motionärer – både befintliga och blivande – och då i synnerhet från damsidan!

Men istället blev det lite knapert att hitta arrangörer med de rätta musklerna – NPIF var dock inte sen att haka på; Redan 1996 kom det tvåtusen postisar hit från hela landet, vilka fyllde både stadens alla hotell och hela Himmelstalundshallen på kvällen med bordsservering och sänkt takbelysning - efteråt dans till Stefan Wikström and his Memphis Mafia. På dagen hade deltagarna beträtt stadens promenader i ett lopp på exakt 10 000 m. Nästa morgon arrangerades även PM i terränglöpning där 120 postisar stod på startlinjen.

Flitiga arrangörer

Under 20 år från tidigt 90-tal arrangerades lika många Postmästerskap i Norrköping i de flesta grenar. Sammanlagt har de lockat kring tiotusen deltagare. Skidor var på gång ett år men röstades ned från förbundet då snögarantin inte ansågs vara god nog.

Även i år kommer Postmilen att arrangeras med ett halvt tusen deltagare på promenader, gator och torg. Och på kvällen blir det förstås mer muntrationer och så då givetvis själva hundraårsfirandet!

Peter Hoffsten

Bilderna ovan är ett av Norrköpingspostens tidigaste fotbollslag, pingisspelare från ett klubbmästerskap på sextiotalet och en bild från arrangemanget PM Kubb 2008