Postmilen Åre 2009

Bokstavligt talat en höjdare! Otroligt! Soligt! Roligt!

Återanvändning ligger i tiden! Här ett reportage från 2009 när Postmilen gick i Åre. Vi har haft många roliga och udda arrangemang men Åre sticker ut med chartertåg och högklassig anläggning!

Åre(t)s Postmil en riktig höjdare!

Otroligt! Soligt! Roligt! Superlativen haglade över Postmilen som i år lagts i Åre, en ort som man normalt förknippar med skidor, skoter och afterski.

Det hela började för ett par år sedan när Carina, Britt-Marie, Owe och Lasse från PIF Östersund kom till styrelsen och lade fram en ansökan om Postmilen som de hade tänkt lägga i Åre där ett nytt hotell, Holiday Club, hade kapacitet för 1200 gäster!

Kul grej, var omdömet men får vi verkligen deltagare i ett sådant arrangemang, och hur skulle vi i så fall få upp alla till Åre. Någon kastade ur sig att vi kanske kan chartra ett tåg. Okej, men fixar vi att fylla tåget med 700 deltagare, kommer det överhuvudtaget upp så många dit? Siktet blev inställt på 700-800 deltagare och att skulle vi få de flesta att åka tåg då borde det gå.

Resten är historia, över 1300 deltagare, ett överfullt tåg, vi fyllde hela Holiday Club och blev tvungen att anlita några fler förläggningar men det finns antagligen inte något ställe i hela Sverige som kan inkvartera så många gäster inom en radie mindre än 500 meter!

Ett chartrat tåg med närmare 800 passagerare, en rälsbuss från Dalarna (på inlandsbanan, det är stort) och ett antal charterbussar klarade av att transportera upp samtliga deltagare.

Lördagen bjöd på strålande solsken och en rejäl värmebölja, när starten gick klockan 12 var det säkert över 25 grader i skuggan! 

Den 9,2 km långa vackra banan, med Skutans snöklädda toppar på ena sidan och Åresjön på andra sidan, gick upp genom Åre by och steg långsamt upp till 3 km där banan passerade högsta punkten, sedan en sväng över störtloppsbanan för att så småningom komma ut på vägen igen och göra en sväng mot Duved. Det fanns tre vätskestationer, som tur var, eftersom värmen var oerhört tryckande med Åreskutan som solfångare och vindskydd.

Vinnare ibland herrarna blev hemmasonen Jonas Byman, nomalt en mycket bra skidåkare tvåa kom Uhlie Evertsson, SPIK och trea Jacob Persson också SPIK. På damsidan var Julie Leonard, Sandviken snabbast i tävlingsklassen följd av Rose-Marie Enmalm, Kumla och hemmaklubbens Anna Qvarngård Bredberg.

Många passade på att åka upp på toppen med linbanan innan middagen och se på utsikten, man kan faktiskt scanna av ett område med drygt tio mils radie!

Middagen var en högklassig och mycket uppskattad fjällbuffé med en enorm efterrätt. Patricks Combo underhöll både på afterrun och efter maten, Jannez spelade härlig dansmusik, discot dunkade och som grädde på moset så lockade uteplatsen med utsikt över Åresjön, man ville att det aldrig skulle ta slut! Det fanns till och med tankar på att hoppa av tåget hem och stanna kvar!

De fyras gäng, Carina, Britt-Marie, Ove och Lasse samt naturligtvis alla andra i PIF Östersund och Duveds IF skall ha all heder av att de lyckades göra denna helg till en riktig höjdare och ett unikt arrangemang i Postmilens historia!

/Christer Antman

”Nu har sista tåget gått,
säg mig, kan jag stanna kvar?
Bara stanna hos dig inatt.
Imorgon kan du få alla svar...”
Text Toni Holgersson

Här hittar du mer bilder från Åres Postmil >