Postskidan 2017 Mora

Härlig Vinterfestival i Mora med Vasakamp och Postskidan! Gustav var där och Kranskullan naturligtvis!

Första helgen i februari, exakt en månad före Vasaloppshelgen, var det dags för ett annat stort arrangemang i Mora. PIF:s Vinterfestival med Vasakampen och Postskidan!  Många hade plockat ut en ledig fredag och anlände redan på morgonen för att åka i de välpreparerade spåren. För en del av åkarna från södra delarna av landet var det första gången de fick chans att träna på skidor eftersom det varit snöbrist. 

Fredag kväll var det så dags för Vasakampen, en lagtävling på lek över fem stationer. Det fanns bandybollkastning, spikning, sparkåkning, fem på en skida och en riktig teknikgren - att sitta på en spark och staka sig runt en bana med stavar. Låter enkelt men ack så svårt! Mest skratt var det nog på "fem på en skida". Alla fem lagdeltagarna stod på två plankor med fötterna fastsatta med en enkel bindning. Genom att samordnat gå i takt skulle man förflytta sig framåt. Riktigt svårt! Kvällen avslutades med en afterski med en enkel prisutdelning och en god gulaschsoppa.

Lördagen var det så dags för Postskidan. För de som kände sig osäkra och kanske lite ringrostiga hölls en liten skidskola på morgonen. Carina från PIF:s styrelse höll en kurs för ett tjugotal åkare  som fick chans att öva lite teknik innan loppet. De jag pratade med tyckte att det var mycket givande.

Klockan 13:00 var det dags för start! Starten var vid Hemus Skidstadion med målgång utanför Mora Parken. När startskottet gick drog Sandra Adriansson, Borås, iväg med en ruggig fart. Jag flyttade mig nedanför Skidstadion där åkarna passerade efter åtta km, och förste milåkare som passerade där var Sandra i splendid isolation. Hon har inte varit med i PIF-sammanhang tidigare och det blev att rådfråga mr Google. Visade sig att hon först varit elitsimmare och sedan speedwayförare med tio SM-guld och deltagande i VM i bagaget! Blev "motionär" 2014, jojo, riktigt duktig sådan måste jag säga! Nu kan hon komplettera samlingen i prisskåpet med ett Postmästerskapguld också! Tvåa bland damerna blev Åsa Höög, Kumla och trea Gunnel Gånors från hemmaklubben Mora.

Bland Herrarna stod kampen om segern mellan kompisarna från Luleå, Ingvar Johansson och Mats Dahlberg. Den striden gick Ingvar segrande ur med åtta sekunders marginal. Trea blev Einar Westman från Umeå.

På Afterskin delades årets Klassikergåvor ut innan det var dags att dra sig tillbaka till rummen för att vila och göra sig i ordning för kvällens Kamratmiddag. Även den hölls på Mora Parken, vårt tävlingscenter. Vi serverades en god buffémiddag, kaffe och musikunderhållning av Billy Opel innan det var dags att plocka bort några av borden för nu var det dags  för dans! När Larz Kristerz spelade upp fylldes golvet med dansande par och dansgolvet var knökfullt fram till klockan två! 

Resultat och länk till bilder hittar du nedan. Det finns tre Album från i år. Dels Thomas Samuelssons bilder från Vasakampen fredag kväll och ett med hans bilder från lördagens skidfest. Dessutom fotade jag nära Hemus skidstadion med 1,5 km kvar, det var en liten nerförsbacke så det blev väl lite si och så med kvalitén när åkarna hukade sig i backen!

Här nedan kan du också se film från starten.

Christer Antman

Var du med? Ladda gärna upp dina bilder i bildgalleriet nedan.

  • Skriv ut