3 600 meter åkglädje i Stöten

300 miljoner har investerats i Stöten i Sälen inför kommande säsonger.

Det går allt annat än utför för Stöten i Sälen. Efter fjolårets rekordsäsong vässar man nu erbjudandet ytterligare genom en rad satsningar; en totalinvestering om 300 miljoner kronor. Stöten i Sälens VD Johan Thorn vågar vara rejält positiv inför säsongen 2018/2019. Men det är inte enbart inför kommande säsong man satsar:

– Vi bygger långsiktigt. Nästa år, i december 2019, öppnar Scandinavian Mountains Airport endast 15 minuters resväg ifrån Stöten. Det kommer att innebära en högre tillströmning av gäster hit. Det måste vi kunna möta upp med alltifrån tillfredställande boenden, ett brett och komplett serviceutbud och sist men inte minst – fortsätta att leverera Sälens bästa skidåkning, säger Johan Thorn.

I övrigt sker årets största satsningar i själva anläggningen, kring området Soltorget, som är omåttligt populärt bland både barnfamiljer och de som gillar att cruisa ner i gröna och blå långa nedfarter med vidsträckt utsikt över fjället. Här finns även snäll och säker offpist som många skid- och snowboardåkare uppskattar. Satsningarna som görs kring Soltorget är helt enkelt ett led i att tillmötesgå den stora efterfrågan vi ser ökar för varje år, att åka och vistas kring Soltorget. Vi gör plats för fler, säger Johan Thorn.

Sälens längsta nedfart

När säsongen inleds i Stöten i mitten av december 2018, blir det också premiär för vad som nu blir Sälens längsta nedfart.

– Det blir en 3 060 meter lång backe med grön lutning som man når via Vargy Express, Dalarnas- och Sälens längsta och snabbaste 6-stolslift som var en av de största nyheterna förrförra säsongen, berättar Stötens driftchef Peter Myrvang.

Den nya nedfarten utgår ifrån fjällets topp och slingrar sig ner igenom skogspartier i varierande terräng och leder sedan in och avslutas i en befintlig nedfart: Mormors Störtlopp, som är en av Stötens populäraste nedfarter i familjeområdet vid Soltorget. Man har även utökat med en ny knapplift som leder till den nya nedfarten.

Nytt bättre rullband, ny lift och ännu fler nedfarter för nybörjare

Överlag är det kring Soltorget de största satsningarna sker. Här har skogen gallrats ur rejält och marken schaktats om.

– Hela Soltorget växer. Vi har gallrat ur skog och gjort hela området större för att möjliggöra alla satsningar med nya liftar, rullband och nedfarter i området, berättar Peter Myrvang.

Det tidigare rullbandet flyttas och ger plats åt ett helt nytt, längre band som dessutom förses med väggar och tak i plexiglas, så att fler telningar och nybörjare kan träna på bandet oavsett väderlek.

– På höger sida om det nya rullbandet anlägger vi en helt ny nedfart som blir ett perfekt komplement till rullbandet att kliva över och börja provåka i, steget ska vara kort från att våga gå från rullband till backe, säger Peter Myrvang. I detta område återuppstår pulkabacken Pulkis och lekparken flyttas hit.

Ännu mera äventyr vid Soltorget

Stöten Adventure – totalt sju olika tävlingsarenor med tävlingsutmaningar för skidåkare på alla nivåer. Nu har Selftimerbanan i nedfarten Illern breddats rejält, allt för att öka åkupplevelsen i en riktigt storslalombana!

Fortsatt satsning på snö

En banbrytande nyhet i Stöten ifjol var att man investerat i ett nytt snöläggningssystem, vilket möjliggjorde mer snö i fler nedfarter än någonsin tidigare. Systemet ger även en betydligt bättre kvalitet på snön. Den blir mindre porös än natursnö, är bättre att pista och ger ett bättre underlag för skidåkning. Även tiden att lägga snö påverkas positivt – det går dubbelt så snabbt. Något både skidåkare och miljö vinner på.

– Det vi också gjort nu är att vi uppgraderat pumpstationen. Pumparna i älven byts mot nya med ännu större kapacitet, för att säkra vattentillgången, berättar Peter Myrvang.

Mängder av nya boenden och ett renoverat Brasseriet

Områdena Pistbyn, Nordklint och Soltorgsbyarna har utökats rejält, med plats för totalt 800 gäster fler än tidigare. Stötens största och populäraste restaurang vid Stötentorget, Brasseriet samt Bistron och Tipi bar, får en rejäl ansiktslyftning. Hela möblemanget har bytts ut, och istället gett plats åt nya soffor, bord, stolar, fåtöljer, kuddar textilier och andra inredningsdetaljer.

– Nya möbler och inredningsdetaljer i båda plan, som kommer att ge en rustikt modern känsla som känns både fräsch och lämplig i den här fjällmiljön, berättar Stötens Food & Beverage Manager Nicklas Medberg.

Premiär för helt nya Mountain Lodge Stöten

Sist men inte minst! En av destinationens största nyheter på boende- och servicesidan är att en helt ny skidlodge öppnar i Stöten, Mountain Lodge Stöten. Här skapas en familjär omhuldande fjällkänsla med inslag av naturmaterial såsom fjällpanel och sten. Alla rum får eget skidskåp i källaren där även pjäxorna torkar under natten.

Mountain Lodge Stöten har 26 dubbelrum, konferenslokal, pianobar med vedugnsbakad pizza samt en restaurang i två plan med plats för 200 sittande gäster. Restaurangen i Mountain Lodge Stöten kommer att servera frukost, lunch och middag alla dagar i veckan. Kaisers Skidbod öppnar också ytterligare en filial här, med butik och skiduthyrning.

I detta vinterparadis äger Personalstiftelsen PostNord Plus 25 bostadsrätter som du i PostNord kan nyttja med rabatt, läs mer nedan. Välkommen till Sälenhornet Resort!