Postskidan 2019

Glatt i Glada Hudik!

Hudiksvalls skidstadium var platsen för årets Postskida. Hudiksvalls IF var banläggare och skötte tidtagningen. Bra service från en stabil förening med stor erfarenhet och en bra organisation! 

Lördagen började med Skidteknikutbildning för de som kände att de var i behov att förkovra sig i skidandets ädla konst. 17 deltagare hade anmält sig och under ledning av Bertil Eriksson och Harry Olli så lotsades de varsamt fram till en bättre kännedom om detta sätt att transportera sig på de vita vidderna. Deltagarna var nöjda och hade fått en hel del att tänka på när teori och praktik så småningom skulle förenas.

Så var det dags för starten av Postskidan
Först startade ett antal åkare som anmält sig i tävlingsklassen innan det var dags för det stora startfältet att dra iväg. Några grader varmt och snöblandat regn gjorde loppet till ett rejält styrkeprov. Det var svårt att få till fäste under skidorna i de glatta spåren, samtidigt som de inte gled så bra. Det var ändå mycket bra spår efter omständigheterna och en vacker bana gjorde ändå det till en angenäm upplevelse för de flesta. 

Vinnare
Förste man i mål var Harry Olli, Lulepostens IF, en rutinerad Vasaloppsåkare, tvåa var klubbkompisen Ingvar Johansson, och trea fjolårssegraren Mats Dahlberg, även han från Luleå. Damklassen vanns av Josefin Hesselvall, Södertälje före Margareta Bergglund, PKK Malmö och trea Ann-Sofie Johansson, PIF Göteborg. Det var inte bara Harry som åkt Vasaloppet, samtliga sex har fullföljt de nio milen en eller flera gånger! Stooort! Ann-Sofie hade faktiskt inte åkt skidor en enda gång innan hon startade i Vasaloppet! Det är inte lätt att hitta spår i Göteborg. Klarade det utan att bli stoppad i tidskontrollerna. Naturligtvis hade hon tränat alternativ träning, massor med pass i stakmaskin på gymmet bland annat. 

Samtliga som kämpade sig igenom loppet på, i en del fall, rejält bakhala skidor gjorde en riktig kämparinsats. Det blev ett visst manfall före och under loppet. Vabruari är en förkylningsmånad och det gjorde att en del bröt eller var tvungna att avstå från start. Mycket klokt att inte ställa upp om man har feber eller ont i halsen!

På After Ski var det sedvanlig utdelning av Klassikergåvan och medaljer till de som gjort 5, 10, 15, 20 och 25 år. När den högtidliga proceduren var över drog folk sig tillbaka till rummen för att vila och fräscha upp sig inför kvällen.

Kamratmiddagen var på Kulturhuset där vi serverades en välsmakande buffé och kaffe med en kalasgod hjortronpanacotta! Efter maten drog Foxie, en ny orkester i PIF-sammanhang, igång dansmusiken. Som vanligt hade vi en dansant publik på våra tillställningar.  Vi brukar få bra cred från orkestrarna.

Länk till bilder, resultat och en film från starten finner du här nedan. Det var inte det lättaste vädret för en fotograf heller med regn och lins som immade igen.

Christer Antman