Wellnessköket

Mat är medicin enligt hälsofilosofin Ayurveda som betyder läran om livet.

Ayurveda är min inspirationskälla och tanken på att maten balanserar och läker oss, dvs. maten är vår bästa medicin. Kryddor och örter är storfavoriter i min matlagning som jag kallar wellnessköket. Här är principen lättlagat, billigt, nyttigt, gott och kreativt. Det blir många gröna drinkar och soppor när jag blandar frukter och grönsaker. Hälsotallrikar med många saliga röror är en favorit. Kokt vatten gör gott för magen och jag kör en hel del hälsokurer och renar och rensar när det behövs. Jag låter maten balansera mig, helt enkelt! Och jag anser att det är viktigt att sitta ner, lugnt och stilla, sträcka på ryggen, andas medvetet, tugga som man ska för att magen ska må bra och njuta av maten. Äta harmoniskt för hjärtat.
Låt ditt kök bli din egen kurort. Stärk och balansera dig genom det du äter. Kunskap symboliseras ofta med ett grönt äpple. Lär dig konsten att balansera dig genom kosten.

Med lite wellness i köket får du uppleva att du:

 • blir mer harmonisk
 • blir gladare
 • får mer energi
 • sover bättre
 • får bättre tarmfuktion
 • balanserar din vikt
 • känner dig nöjd med dig själv
 • blir mer flexibel i din tanke
 • bygger styrka i kropp, tanke och själ
 • får bättre självkänsla
 • upplever harmoni och frihet


Huskurer

Ingefärashot

Gör din egen ingefärashot med gurkmeja. Ta en shot direkt på morgonen i samband med din frukost så kommer du att känna dig varm, pigg och stärka kroppens immunförsvar. Ingefära är känd för sina många positiva egenskaper så som att ta bort illamående, hjälpa magen att fungera bättre och få förkylning och halsont att ge vika.

Se instruktionsfilmen här

Avkok på svartpepparkorn

Ett tidlöst tips och en väl använd huskur är avkok på svartpepparkorn. Koka upp vatten och häll över 10 - 20 pepparkorn. Låt dra. Sila bort. Ta ett par matskedar av vattnet i taget. Anses vara kramplösande för magen och stimulera en detoxande effekt.

Vitlök

Pressa ner lite extra vitlök i din pastasås, gör en hummusröra med vitlök eller varför inte värma ett gott vitlöksbröd i ugnen. Det finns många sätt att få i oss vitlök som använts som ett naturligt läkemedel i tusentals år. Hjälper vid förkylning, influensa och när man känner att ”något är på gång”. Om man vill undvika att dofta för mycket vitlök kan man tugga på färsk persilja.

Ett äpple om dagen

Den gamla huskuren att äta ett äpple om dagen kan översättas till Ayurveda där man använder äpple för att stimulera magen men även som hjälp mot känslig hud, utslag, akne m.m.

Kamomill och muskot  

Örtte på kamomill lugnar och verkar rogivande både för kropp, tanke och själ. Ett te som passar extra bra på kvällen innan man ska sova. Att riva lite färsk muskot ner i ett varmt glas mjölk är en annan gammal huskur för att sova bättre.

Gurkmeja

Trenden om gurkmeja är här för att stanna. Gurkmeja sätter guldkant på tillvaron med sin gyllene färg som färgar maten gul. Med lite gurkmeja i omeletten blir den extra färggrann. Gurkmeja anses hjälpa oss i kampen mot bakterier, stärka immunförsvaret samt verka positivt på vårt minne.

10 enkla tips i wellnessköket


Här får du 10 snabbverkande tips för att tillsätta mer wellness i ditt kök.

Se filmen här

Sugen på att baka?

Prova att göra ett wellnessbröd med banan, kanel och russin. Klicka här för recept.